Naleśniki z mąką owsianą przekładane jabłkami z cynamonem i białym serem.
Naleśniki w formie przekładańca są bardzo sycące, pokrojone jak ciasto w zależności od ilości osób. U nas trzy osoby, więc kawałek duży.
PRZEPIS
2 jaja
1 szklanka mąki
1 szklanka mąki owsianej
Olej, oliwa, masło do smażenia
1 szklanka mleka
1 szklanka wody najlepiej mineralnej
NADZIENIE
3 jabłka
125 g białego sera
cynamon
1-2 łyżki cukru lub miodu
Ciasto
Łączymy składniki, mąka, jaja, mleko, woda.
Dodajemy 1 płaską łyżeczkę cukru i soli do smaku mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Smażymy z obu stron na lekko złotawy kolor.
Farsz z jabłek
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i wyjmujemy gniazda. Kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu sypiąc ok 3 łyżki cukru lub miodu. Posypujemy cynamonem, gdy jabłuszko zaczyna intensywnie pachnieć i konsystencja staje się lekko konfiturowa odstawiamy. Możemy pozostawić 1-2 łyżki do wyłożenia na wierzch całości przekładańca. Tłuszcz z jabłek pozostawiamy do sera.
Usmażone naleśniki kładziemy na duży talerz i przekładamy słodkimi, smażonymi jabłuszkami, możemy posypać cynamonem. Staramy się dzielić porcje na wszystkie warstwy naleśników.
Farsz z sera
Do końcowych naleśników przygotujemy na bazie tłuszczu ze smażonych jabłek farsz z sera białego. Mieszamy ser z tłuszczem i nakładamy na ostatnie partie naleśników rozsmarowując cienką warstwę sera...
Całość posypujemy cukrem pudrem, możemy też polać słodką śmietaną lub położyć na wierzchu warstwę jabłek posypanych cynamonem.
Podajemy krojąc na kawałki jak pizza lub ciasto do tego pyszna kawka np. Lavazza a modo mio i słodki posiłek gotowy.
WWW.LAVAZZAAMODOMIO.PL
Zachęcamy do zamieszczania przepisów, zarejestruj się teraz!
Komentarze
Skomentuj jako pierwszy.