Składniki
(1/2 łyżeczki) trawa cytrynowa
2 łyżki sosu sojowego ciemny / Tamari
Drobno starta skórka i sok z 1 limonki
2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
(1 łyżeczka) suszone płatki czerwony chili
Mała gałązka kolendry, drobno posiekanej
4 filety z piersi kurczaka bez skóry, pokroić w kostkę 2.5cm
Sól i pieprz
1 cytryna, pokroić w kliny, będzie służyć do przyprawienia ryżu:
2 cebule, cienkie plasterki
2 czerwone papryczki chilli, cienkie plasterki
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 czerwone i 2 żółte papryki, cienkie plasterki
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżka octu winnego
150ml bulionu warzywnego
200g ryżu
200g czerwony i żółty pomidor
Kilka świeżych liści pietruszki, drobno posiekanej
1/2 łyżeczki trawy cytrynowej wsypać do dużej miski. Dodać sos sojowy, sok z limonki, skórkę, czosnek, chili, kolendrę i dobrze wymieszać. Dodać kurczaka, doprawić dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić do marynowania w lodówce przez co najmniej 30 minut lub na noc, jeśli możesz.
Przygotowanie
Około 45 minut przed, przygotować przyprawienie ryżu.
Rozgrzać oliwę na dużej patelni na małym ogniu. Dodać cebulę, przykryć i smażyć przez 10 minut, aż będzie miękka.
Wymieszać wszystkie składniki: chilli, czosnek, papryka, ocet. Doprowadzić do wrzenia, a następnie przykryć, przykręcić ogień i dusić przez 30 minut, aż papryka będzie miękka.
Rozgrzej grill. Nakręć kurczaka na metalowe szpikulce i posyp trawą cytrynową. Grilluj, obracając często, przez 8-10 minut, aż będzie gotowe.
W międzyczasie ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dobrze odsączyć. Wymieszaj chilli z ryżem w pomidorach i z pietruszką.
Przed podaniem posypać przyprawami ryżu pomiędzy szaszłykami. Podawać z cytryną.
Wskazówka: Aby była opcja wegetariańska, trzeba wymienić kurczaka na 800g tofu i marynować przez okres do 30 minut tak, jak w kroku 1. Czas gotowania pozostaje bez zmian.
Komentarze
Skomentuj jako pierwszy.