Niskokaloryczny kurczak w trawie cytrynowej

Składniki (1/2 łyżeczki) trawa cytrynowa 2 łyżki sosu sojowego ciemny / Tamari Drobno starta skórka i sok z 1 limonki 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego (1 łyżeczka) suszone płatki czerwony chili Mała gałązka kolendry, drobno posiekanej 4 filety z piersi kurczaka bez skóry, pokroić w kostkę 2.5cm Sól i pieprz 1 cytryna, pokroić w kliny, będzie służyć do przyprawienia ryżu: 2 cebule, cienkie plasterki 2 czerwone papryczki chilli, cienkie plasterki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 czerwone i 2 żółte papryki, cienkie plasterki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżka octu winnego 150ml bulionu warzywnego 200g ryżu 200g czerwony i żółty pomidor Kilka świeżych liści pietruszki, drobno posiekanej 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej wsypać do dużej miski. Dodać sos sojowy, sok z limonki, skórkę, czosnek, chili, kolendrę i dobrze wymieszać. Dodać kurczaka, doprawić dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić do marynowania w lodówce przez co najmniej 30 minut lub na noc, jeśli możesz. Przygotowanie Około 45 minut przed, przygotować przyprawienie ryżu. Rozgrzać oliwę na dużej patelni na małym ogniu. Dodać cebulę, przykryć i smażyć przez 10 minut, aż będzie miękka. Wymieszać wszystkie składniki: chilli, czosnek, papryka, ocet. Doprowadzić do wrzenia, a następnie przykryć, przykręcić ogień i dusić przez 30 minut, aż papryka będzie miękka. Rozgrzej grill. Nakręć kurczaka na metalowe szpikulce i posyp trawą cytrynową. Grilluj, obracając często, przez 8-10 minut, aż będzie gotowe. W międzyczasie ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dobrze odsączyć. Wymieszaj chilli z ryżem w pomidorach i z pietruszką. Przed podaniem posypać przyprawami ryżu pomiędzy szaszłykami. Podawać z cytryną. Wskazówka: Aby była opcja wegetariańska, trzeba wymienić kurczaka na 800g tofu i marynować przez okres do 30 minut tak, jak w kroku 1. Czas gotowania pozostaje bez zmian.

Komentarze

Skomentuj jako pierwszy.

Dodaj komentarz