Jak zrobić ciekawe pierogi

Tematem dzisiejszego wpisu są pierogi wykonane przy użyciu foremek. Foremki nadają kształt oraz zlepiają ciasto po ich dociśnięciu. Dzisiaj przygotowałam pierogi z mięsem. Przygotowanie farszu. Gotuję mięso (wołowe lub wieprzowe). Do wywaru dodaję liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, przyprawę do mięsa. Na pół kilograma mięsa dodaję dwie marchewki, jedną cebulę, można dodać inne warzywa jak do rosołu. Po ugotowaniu (po około godzinie) całość mielę w maszynce do mięsa. Do farszu mielę zarówno mięso jak i marchewkę. Można do niego również dodać podsmażoną cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmażoną cebulę dodaję do gotowego farszu na końcu. Ciasto na pierogi. Do ciasta stosuję mąkę pszenną typu 500 oraz mąkę pszenną z pełnego przemiału typu 1850. Proporcje to 3/4 mąki typu 500 na 1/4 mąki typu 1850. Mąka z pełnego przemiału jest trochę ciemniejsza. Jest naturalnym źródłem składników mineralnych, witamin i błonnika. Powstaje ze zmielenia całego ziarna pszenicy, wraz z łuską (otręby) i zarodkiem. W odróżnieniu od tradycyjnej mąki do wypieków zawiera witaminę E, B1, B9, fosfor, magnez, żelazo i cynk. W jednym z wpisów pisałam, że obecnie u jednej z córek walczymy o poprawę wyników i poziomu żelaza, dlatego bardzo zwracam uwagę na prawidłowo zbilansowaną dietę. Obie córki czynnie uprawiają sport. Do ciasta dodaję również szczyptę soli, kilka kropli oleju lub oliwy i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiam ręcznie. Nie może się kleić do dłoni, wówczas jest już gotowe. Jest to moja pierwsza zabawa z kształtnymi pierogami. Więcej na moim blogu http://lovedreamparis.blogspot.com/ Pokażę Wam jakie udogodnienia w miarę lepienia sobie wymyśliłam. Początkowo kładłam kwadratowy płatek ciasta na foremkę. Dokładałam farsz i przykrywałam drugim kwadratowym płatkiem ciasta. Wówczas brzegi ciasta palcami lekko dogniatałam a następnie dociskałam górną część foremki. Pierogi wychodzą kształtne i są dobrze zlepione. Nadmiar ciasta na brzegach odkrajałam gdy foremka była jeszcze dociśnięta. Z pozostałego w ten sposób nadmiaru ciasta wykonywałam kolejny płatek. Tak się bawiłam przy motylku, przy serduszku doszłam już do wprawy i udoskonaliłam proces :) Foremka po zamknięciu ma wystające dość ostre brzegi po obu stronach. Są one idealne aby na rozwałkowanym płacie ciasta poodciskać kształty serduszek. Jest to szybszy i wygodniejszy sposób. Pozostaje też mniej "odpadów" ciasta bo z foremki po dociśnięciu jej nie odstaje już nadmiar ciasta. Zabawa z kwiatkiem. Wykonanie kilku pierogów poszło już mi bardzo sprawnie. Co mogę napisać w podsumowaniu o foremkach i pierogach w ten sposób wykonanych. Jestem nimi zauroczona. Są bardzo łatwe w użyciu. Wykonane z dobrej jakości plastiku. Świetnie lepią ciasto. Pierogi po ugotowaniu się nie rozpadają i wyglądają bardzo oryginalnie. Pierogi z foremek wychodzą dość duże. Wcześniej odciskałam formę ciasta od szklanki. Obecnie szklanka idzie w zapomnienie i będę stosowała już tylko te foremki. Jeśli nie uda się Wam ich zakupić w polskich sklepach podpowiadam, że są najpewniej dostępne na portalu aliexpress . Zdarza się, że widzę w naszych sklepach przedmioty, które oglądałam na portalu. Cenowo wychodzi najczęściej trochę taniej i nie ma kosztów przesyłki. Mój wpis na blogu o rejestracji i obsłudze portalu jest tu kobiece słabostki . Podobają się Wam pierogi :) Smacznego. Zapraszam do bloga http://lovedreamparis.blogspot.com Obserwuj mnie na instagram Paris dream Polub strona Paris dream na facebooku Dołącz grupa Paris dream na facebooku

Komentarze

Skomentuj jako pierwszy.

Dodaj komentarz