KAWA JEST ŹRÓDŁEM ANTYOKSYDANTÓW
Kawa włoska Mokador jest źródłem antyoksydantów
Dla większości z nas, kawa jest częścią życia codziennego. To może być poranny rytuał, w południe, albo po kolacji. Włoską kawą Mokador można delektować się kiedykolwiek i wszechstronnie - indywidualnie lub z przyjaciółmi przy miłej rozmowie.
Nie musimy czuć się winni i odbierać sobie tej przyjemności. Prawdą jest, że kawa jest bezpieczna w naturalny sposób. W rzeczywistości „American Journal of Epidemiology” wyłania szereg wiarygodnych opinii, badania naukowe sugerują, że kawa może mieć zapobiegawcze rolę w różnych chorobach, w tym różnych nowotworów, cukrzycy i choroby Parkinsona ", wymieniamy tylko kilka.
Oferowany jako wartość zasobu edukacyjnego dla konsumentów i pracowników służby zdrowia - coffeeandhealth.ca - prezentuje najważniejsze opinie i podsumowuje aktualne badania na istotne tematy.
Coffee Association of Canada zaprasza do odkrywania świata kawy i zdrowia.
Toronto (13 lutego 2014 roku)
Zapraszamy na włoską kawę, aby poprawić swoje zdrowie!
Antyoksydant jest integralną częścią optymalnego zdrowia ... kawa nie tylko zawiera przeciwutleniacze, ale jest jedną z najważniejszych źródeł w diecie!
Jak antyoksydanty działają?
Przeciwutleniacze są ważnym elementami, które działają wewnątrz ciała biorąc udział w walce z toksycznymi wolnymi rodnikami, które mogą prowadzić do wielu przewlekłych chorób. Antyoksydanty zawarte w kawie są w postaci polifenoli, to substancja zawarta także w różnych roślinach. Badania wykazały, że kawa zawiera około 1300 mg polifenoli przeciwutleniaczy spożywana codziennie w oparciu o umiarkowanej konsumpcji.
Przeciwutleniacze zawarte w kawie
Włoska kawa Mokador
Ilość antyoksydantów w kawie jest cztery razy większa niż zawartość przeciwutleniaczy zielonej herbaty i kakao, a to przerasta zawartość innych herbat ziołowych, czerwonego wina, a nawet niektórych owoców i warzyw świeżych. Badania wskazują również, że poziom przeciwutleniaczy jest podobny w obu rodzajach z kofeiną i bezkofeinowej kawy. Głównym opiniodawcą badania w 2005 r, był poważany zespół badawczy kierowany przez dr Joe Vinson, profesor, chemii na Uniwersytecie w Pensylwanii. Analizowano ilość polifenoli ponad stu różnych produktów spożywczych i napojów oraz kawy. Kawa zwyciężyła na podstawie zarówno ilości przeciwutleniaczy w porcji, wielkości i częstotliwości konsumpcji. Dwie trzecie dorosłych Kanadyjczyków spożywa kawę codziennie i 80% co najmniej raz w tygodniu.
Według innego badania przeprowadzonego przez University of British Columbia, na łamach Journal of Food Research w 2011 roku, proces prażenia ziaren kawy produkuje mnóstwo "stabilnych" przeciwutleniaczy, w tym przypadku badania wykazały, że w Maillard reakcja (proces chemiczny, który w tym przypadku ma miejsce, gdy zielone ziarna kawy palone są w wysokich temperaturach) jest głównym źródłem przeciwutleniaczy ochronnych.
Jak dużo kawy optymalnie należy spożywać?
Ponieważ obecność przeciwutleniaczy może być związana z wieloma korzyściami dla zdrowia, w tym zmniejszenie ryzyka dolegliwości, takich jak choroba wątroby i jelita grubego, typ ll cukrzycy, choroby Parkinsona i Alzheimera, delektowanie się filiżanką kawy jest zdecydowanie krokiem w odpowiednim kierunku. Wielu ekspertów sugeruje, że nawet kilka filiżanek dziennie są korzystne. Tak więc, najlepszą radą jest umiar. Dla uzyskania optymalnych korzyści dla zdrowia, spożywać należy jedną kawę lub dwie, obejmują wiele bogatych źródeł w antyoksydantów codziennej diety.
Więcej informacji na temat kawy i zdrowia coffeeandhealth.ca /cafeetsante.ca
Źródła:
(I) Vinson JA et al. Polifenole: łączne kwoty w żywności i napojach i USA na konsumpcji kapitału. Streszczenie liczba AGFD 10. Przedstawione w American Chemical Society 230-sza Narodowego Zgromadzenia w Waszyngtonie, 28 sierpnia 2005.
(Ii) w University of British Columbia: Palenie ziaren kawy na ciemny brąz produkuje cenione przeciwutleniacze: naukowcy UBC żywności, Yazheng Liu, David D. Kitts
Komentarze
Skomentuj jako pierwszy.