Nalewka z aronii

Nalewka z aronii to samo zdrowe – owoce te pomagają zwalczyć nadciśnienie i za duży poziom cholesterolu. Poza tym, nalewka z aronii jest zalecana dla osób mających problemy z niedokwaśnością żołądka. Dodatkowo, nalewka z aronii jest łatwa do przygotowania. NALEWKA Z ARONII Z GOŹDZIKAMI – SKŁADNIKI - 1 kg owoców aronii - 1 l wódki - 0,75 kg cukru - 2 laski wanilii - 5 goździków NALEWKA Z ARONII Z GOŹDZIKAMI – PRZYGOTOWANIE Umyte owoce aronii przekładamy do dużego słoja razem z przeciętą na pół laski wanilii i goździkami. Zasypujemy to cukrem, zakręcamy słoik i odstawiamy na słoneczny parapet na około dwa dni. Kilka razy dziennie potrząsamy słojem, w którym jest nasza nalewka z aronii. Po 2 dniach wlewamy wódkę i ponownie zamykamy słój, gdzie jest nasza nalewka z aronii – tym razem odstawiamy go na parapet na około 2 tygodnie. Następnie przecedzamy i przelewamy wszystko do butelek Nasza nalewka z aronii powinna być odstawiona do ciemnej i chłodnej piwnicy na minimum pół roku. MOCNIEJSZA NALEWKA Z ARONII – SKŁADNIKI Do przygotowania naszej mocniejszej nalewki z aronii potrzebne będzie kilka standardowych składników. W tym przepisie nasza nalewka z aronii ma w sobie nie tylko wódkę, ale i spirytus – to sprawia, że jest dużo mocniejsza. - 1 kg owoców aronii - 0,5 kg cukru - 0,5 litra spirytusu - 1 litr wódki - 3 ziarna kardamonu - laska wanilii MOCNIEJSZA NALEWKA Z ARONII – PRZEPIS Do dużego słoika wkładamy umyte owoce aronii, dodajemy cukier i odstawiamy na kilka dni. Po tym czasie zalewamy nasz sok z którego powstanie nalewka z aronii wódką i spirytusem. Dodajemy przekrojoną laskę wanilii i kardamon. Zostawić na 2 tygodnie w ciepłym miejscu. Następnie nasza nalewka z aronii musi zostać przelana do butelek, które szczelnie zakręcamy, postawiona w ciemnej, chłodnej piwnicy, gdzie ma leżeć przynajmniej trzy miesiące – a najlepiej pół roku. NALEWKA Z ARONII I WIŚNI – SKŁADNIKI Ta nalewka z aronii wymaga większej ilości składników, ale wychodzi znakomita. Będziemy potrzebować: - 2 kg owoców aronii - 400 sztuk (ok. 30 dkg) liści wiśni - 2 kg cukru - 3 l wody - 1 opakowanie kwasku cytrynowego - 1 l spirytusu NALEWKA Z ARONII I WIŚNI – PRZEPIS Umytą aronie i liście wkładamy do dużego garnka, dodajemy cukier i wodę, a następnie gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Następnie garnek, gdzie znajduje się nasza nalewka z aronii, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na dobę. Po tym czasie przecedzamy, dodajemy spirytus i kwasek cytrynowy i rozlewamy do butelek. Następnie odkładamy na jakiś czas do piwnicy (im dłużnej nasza nalewka z aronii i wiśni stoi, tym lepsza jest w smaku).

Komentarze

Skomentuj jako pierwszy.

Dodaj komentarz