bułeczki kukurydziane z pestkami dyni :)

W związku z tym, że pieczywo w sklepach jest coraz gorsze zachęcam Was do zrobienia własnych zdrowych, bezglutenowych bułeczek. :) Potrzebna jest na to niecała godzinka, a pierwsze śniadanie dla dzieci i kanapki w pracy mamy zapewnione! Nasze pestki z dyni, które dodamy do bułeczek mają wiele cennych mikroelementów - wystarczy wspomnieć o witaminach E, B1, B2, A, C, D, a także kwas linolowy, wspomagający przebieg przemiany materii. Będziemy potrzebowali: 30 dag mąki kukurydzianej 4 jaja 2 łyżeczki oleju 1 łyżeczka miodu 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego 1/2 szklanki pestek ziaren dyni Z mąki, trzech jajek, oleju, miodu, proszku do pieczenia i kefiru wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde dodać do niego odrobinę letniej wody, a jeśli zbyt rzadkie - dosypać nieco mąki. Z ciasta formować bułeczki, układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować lekko ubitym jajkiem i posypać ziarnami dyni. Piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. Wystudzić i smacznego ! :)

Komentarze

Skomentuj jako pierwszy.

Dodaj komentarz